lauantai 5. joulukuuta 2015

Luukku 5: Gluteenittomat joulukeksit

Koska gluteenittomien joulutorttujen leipominen vielä ilman kananmunaa on melkoinen haaste, halusin kehitellä itse jonkin jouluisen, luumutäytteisen leivoksen. Vielä kun löysin kaupasta silikonipohjaisen pikkuleipäleiman, niin inspiraatiota oli tarpeeksi reseptin kehittelyyn!


Leimasimessa oli yhteensä neljä erilaista ja erilaisella tekstillä olevaa silikonipohjaa. Päätin valita tällä kertaa tekstiksi home made. 

Itse keksit tein seuraavalla reseptillä:

2 dl maissijauhoja
2 dl riisijauhoja
100 g voita / margariinia
2 tl leivinjauhetta
3 rkl siirappia
0,5 dl vettä 

Ensimmäisenä sulatin rasvan, johon lisäsin siirapin. Seuraavaksi lisäsin jauhot ja leivinjauheen, lopuksi lisäsin hieman vettä. Taikinasta tuli melko tahmeaa, mutta tarvittaessa lisäsin jauhoja käsiteltävyyden parantamiseksi. 
Taikinasta tuli hieman mieleen piparitaikina, ehkä siirapin vuoksi. Siirapin lisäksi en lisännyt enää sokeria erikseen, makeutta taikinassa oli mielestäni aivan riittävästi. Enkä toisaalta tavoitellutkaan mitään kovin makeaa leivosta.
Seuraava etappi olikin taputella pellille noin leimasimen pohjan kokoisia keksin pohjia. Näiden pohjien päälle levitin luumumarmeladia. Sen päälle tein keksille kannen taikinasta taputellen ne käsissäni. Reunat jäivät hieman röpelöisiksi, joten otin juomalasin avuksi tasoitellakseni reunat. 

Leimasimella painasin kuvion pinnalle. Kätevintä olisi ollut taputella keksin kansi vaikkapa pellilla ja painaa kuvio jo siinä, mutta taikina oli niin tahmeaa, ettei kannen siirtäminen olisi onnistunut. 

Kuviot saatiin painettua keksiin ja keksejä paistelin uunissa noin 200 asteessa kymmenisen minuuttia. Leimasimen jäljet tulevat varmasti paremmin oikeuksiinsa taikinassa, joka ei ole näin tahmeaa. Mutta keksin koostumuksen kannalta näin siitä tuli oikein murea ja pehmeä.
Keksit olivat melko työläitä, mutta maistuivat hyvältä! Oletko sinä kokeillut näitä leimasimia?

Ihanaa lauantaipäivää! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti