maanantai 25. elokuuta 2014

Piirakkapohjaseos taipuu moneksi

Gluteeniton leivonta on yksi lempipuuhiani. On kiva keksiä aina jotain uusia reseptejä ja kokeilla erilaisia ohjeita saadakseen vaihtelua leivontaan. Joskus on kuitenkin mukava turvautua tuttuun pakettiin, josta saa nopeasti herkkuja. Tällainen paketti löytyykin kaapista lähes aina - kaiken varalta! Tässä Farinan piirakkapohjaseoksessa on todella vain riisijauhoja! Se käy siis taatusti kaikille luontaisesti gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Vaikka paketissa mainostetaan piirakkapohjaa ja paketin takapuolella annetaan siihen ohje, olen kokeillut tehdä taikinasta myös monia muita leivonnaisia!
Farinalla on myös muita valmisjauhoseoksia, kuten lettuihin ja täysjyväriisileipään. Niitä harvemmin tulee käytettyä, mutta tämä paketti on loistava! Ohjetta olen hieman itse muuntanut kanamunattomaksi.
Ohje:
koko pussi jauhoseosta
(laktoositonta) maitorahkaa noin 50-100 g
rasvaa 50-75 g
vettä noin 1/2 dl

Leipurina olen hieman suurpiirteinen :D Sen verran aineksia on hyvä lisätä, että taikinasta tulee mukavan löysä. Noin 200 asteessa olen leipomukset aina paistanut.


Perinteinen rahkapiirakka on helppo toteuttaa suoraan paketin oman ohjeen mukaan. Olen paistanut pohjaa ensin 12 minuuttia ilman täytteitä. Haarukalla olen hieman tökkinyt reikiä pohjaan ennen uuniin laittamista, jotta kohoaisi uunissa tasaisesti. Ensimmäisen paisto-osuuden jälkeen olen lisännyt vatkatun kerman ja rahkan seoksen ja niiden päälle marjat. Tämän jälkeen olen paistanut piirakkaa vielä 24 minuuttia, mahdollisesti lopuksi uunin lämpötilaa pienentäen.

Kesän marja-aikana mieleni teki marjaisaa kakkua! Paiston uunissa pelkän pohjan. Koska siinä ei ollut mitään päällä, lyhyempi paistoaika riitti hyvin. Tarkastin välillä, miltä pohja näyttää, mutta 20 minuuttia taisi riittää oikein hyvin! Päälle laitoin kostutuksen jälkeen hilloa, vatkattua kermavaahtoa ja tuoreita marjoja. Nam!  Pohjaa ei tarvitse hirveästi kostuttaa, toisin kuin useita luontaisesti gluteenittomia kakkupohjia.


Myös suurempi täytekakku luonnistuu pohjista vallan mainiosti! Kakkuun paistoin kaksi kappaletta pohjia ja nekin voi vielä halutessaan halkaista, jotta kakusta saa oikein korkean.

Uusin keksintöni muokata taikinasta erilaisia herkkuja, on toffeemuffinssit! 


Tein taikinan täysin samoin kuin aikasemminkin, ainoastaan pilkoin taikinan sekaan Omar-karkkeja. Sen lisäksi puolitin yhden karkin jokaisen muffinsin päälle. 




Taikinasta tuli yhteensä kymmenen muffinssia. Omareja meni puoli pussillista. Edellisenä iltana oli mystisesti kadonnut toinen puoli pussillista karkkeja elokuvan aikana... ;)


 Muffinsseista tuli hyviä! Paistoin niitä uunissa noin 200 asteessa noin 20 minuuttia. Sitten vain tarjoiltavaksi! Myös poikaystävä tykkää leipoa tällä jauhoseoksella. Hän on tuunannut siitä oman versionsa:


Piirakka on tehty niin, että mustikoita on laitettu jo paistovaiheessa. Piirakkaa paistettiin noin puolisen tuntia (vartti ilman mustikoita ja reilu vartti mustikoiden kanssa). Seuraavaksi sekoitetaan esimerkiksi vaniljajogurttia, kuten tässä tapauksessa, sulatetaan siihen kolme liivatelehteä. Tämän jälkeen mustikat kaadetaan jogurtin sekaan ja laitetaan seos piirakan päälle. Piirakka saakin jähmettyä jääkaapissa mielellään muutaman tunnin, jonka jälkeen herkku on valmis syötäväksi! Tämä oli muutes juurikin se herkku, jotain sain syntymäpäivänäni nautiskella. ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti