lauantai 30. elokuuta 2014

Kasvispohjainen pizza

Terveisiä taas täältä flunssapediltä! Yskä ei meinaa hellittää, joten eilen alkoi antibioottikuuri. Toivotaan, että se alkaisi pian purra pöpöihin! Tänään onkin ohjelmassa lisää leffojen katsomista, pötköttelyä ja lepäilyä. Ajattelin tässä kertoa pizzaohjeesta, jonka mukaisesti leivoin parisen viikkoa sitten. Kyseessä on siis täysin jauhoton kasvispohjainen pizza. Ei toki ole oma väläykseni semmoista toteuttaa, vaan onhan näitä ohjeita näkynyt www.internet.comissa oikein paljonkin :D Tässä kuitenkin oma toteutukseni!

Nämä Farinan tuotteet ovat kyllä loistavia. Tapiokatärkkelystä käytän tähän pizzapohjaan, mutta myös esimerkiksi lettuihin. Se on trooppisen vyöhykkeen tärkeimmän ravintokasvin, maniokin, juurimukulasta valmistettavaa jauhetta: hyvin yleinen ainesosa luontaisesti gluteenittomassa leivonnassa ja ruuanlaitossa! Psyllium taas on erinomainen kuidun lähde ja sidosaine! Sitä valmistetaan ratamon jauhetuista siemenistä. Sitä käytetään 1-2 rkl litraan nestettä. Sen annetaan turvota nesteessä ja näin se sitoo taikinassa aineksia. Maultaan ovat molemmat mietoja, en ole huomannut mitään kummallista! :D 

Itse pizzapohjaan laitoin tosiaan kaiken kaikkiaan seuraavat ainesosat:

noin 500 g raastettua kukkakaalta
2 perunaa raasteena
100 g raastettua parsakaalta
1/2 lanttu raasteena
1 dl tapiokatärkkelystä
juustoraastetta
50 g creme fraichea
ripaus suolaa 
 
Ainekset sekoitettiin yhteen ja taputeltiin pellille. Sen jälkeen pohja näytti tältä:


Paistoin pohjaa yksistään noin 40 minuuttia noin 200 asteessa. Tämän jälkeen lisäsin täytteet pohjan päälle ja jatkoin paistamista lähes puolisen tuntia, lopuksi hieman lämpötilaa laskien. Tällä kertaa täytteeksi tuli aika lihapainotteiset :D 


Pizza näyttää siis aivan tavalliselta! :D Sen saa tosin antaa jäähtyä jonkin aikaa uunista ottamisen jälkeen, sillä pohja on etenkin lämpimänä hyvin pehmeää. Itse olen kyllä hyvin mieltynyt tähän pizzavaihtoehtoon ja pizzalover-poikaystävällekin tämä on maistunut! :D Pohjaan voi tietysti valita kasvikset oman maun mukaan, esimerkiksi porkkana ja bataatti sopivat siihen oikein hyvin. 

Bon appétit!

torstai 28. elokuuta 2014

Flunssalaisen pelastus

Nyt ei ole Karkilla järin hyvä päivä, eikä edes karkkipäivä. Kutsumaton vieras tuli kotiimme, ja näköjään ei aio ihan heti lähteä. Sitä on yritetty hätistää erinäisillä lääkkeillä, levolla, vitamiineilla ja jopa valkosipulilla! Se muuttaa vain vähän paikkaa. Ensin se tuli nenään, sitten korviin ja kun jo luulin päässeeni siitä eroon, niin  kurkkuun ja hengitysteihin se sitten jämähti. Noh, flunssahan se tuli kylään. Oikea syysflunssa! Se ei sitten auta kuin asustaa sen kanssa ja toivoa, ettei se enää kauaa viihtyisi.

Flunssan kanssa elo ei ole mukavaa, eikä helppoa. Mutta monet keinot flunssalaisen pelastukseksi on olleet käytössä.

1. Kuuma mehu. Miksi sitä ei tule muuten juotua lämpimänä? Se on hyvää! Ja ah, tekee hyvää myös kurkulle.

2. Lastenohjelmat ja elokuvat. Kun on sairaana, on oikeutettu katsomaan vaikkapa muumeja, vai mitä? Mutta miksei niitä voisi katsoa muulloinkin? Muumit ainakin ovat niin viisaita -ja mainioita! 
Tässä muutamia otteita: 

Muumipeikko: "Tässä tarvitaan nyt hellää ja ymmärtäväistä naista!"
Pikku Myy: "Mutta minähän olen! Pähkinänkuoressa!"

Hemuli: "Mitä sinä teet?"
Muumipeikko: "Yritän kantaa Niiskuneitiä kotiin."
Hemuli: "Tukeva tyllerö. Tästä tulee vaikeaa."

3. Hyvä lukeminen. Sairaana voi lukea ihan sitä kirjaa mitä haluaa. Voisi varmaan muulloinkin :D Mutta silloin ei tarvitse tarttua koulukirjoihin, niin kuin yleensä! Nyt lukemiseksi valikoitui lempparikirjailijan, Riikka Pullkisen uusin kirja. Se on hieman erilainen kuin aikasemmat, mutta edelleen Pulkkisen tyylillä kirjoitettu. Voin suositella kyseisen naisen kirjoja! Ja välillä muutama mynthoni poskeen.


4. Rahkaletut ja itsekeitetty vadelmahillo. Nam. Niistä ei valitettavasti ole nyt kuvaa, koska kaikki ehtivät jo kadota.. Letut ovat kyllä hyviä ja niitä syön kyllä aina silloin kuin tekee mieli! :P
Flunssalaisen rahkalettujen ohje tosin nyt on aika summittainen..

reilu puoli desilitraa maitoa
yksi rahkapurkki
perunasuurimoita jonkin verran
perunajauhoja noin vajaa desilitra
psylliumia ruokalusikallinen ja se lisätään noin 1/2 dl vettä ja annetaan turvota noin 10 min,
sen jälkeen lisätään taikinaan
vajaa desilitra riisijauhoja ja leivinjauhetta sekoitettuna siihen
pieni ripaus suolaa ja sokeria
Annetaan turvota noin 20 min

... Ja sitten tarvittaessa lisäillään kaikkea sen verran sopivasti, että taikinasta tulee sopivan paksu. 
Kyllä te tiiätte ;)

5. Terveiset siis täältä tukipisteeltäni: sohvalta. Myös kaukosäädin ja pehmoiset pöllösukat kuuluvat tärkeään varustukseen taistelussa flunssaa vastaan.


Pysytään vahvoina, siskot! ;)

 
 

maanantai 25. elokuuta 2014

Piirakkapohjaseos taipuu moneksi

Gluteeniton leivonta on yksi lempipuuhiani. On kiva keksiä aina jotain uusia reseptejä ja kokeilla erilaisia ohjeita saadakseen vaihtelua leivontaan. Joskus on kuitenkin mukava turvautua tuttuun pakettiin, josta saa nopeasti herkkuja. Tällainen paketti löytyykin kaapista lähes aina - kaiken varalta! Tässä Farinan piirakkapohjaseoksessa on todella vain riisijauhoja! Se käy siis taatusti kaikille luontaisesti gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Vaikka paketissa mainostetaan piirakkapohjaa ja paketin takapuolella annetaan siihen ohje, olen kokeillut tehdä taikinasta myös monia muita leivonnaisia!
Farinalla on myös muita valmisjauhoseoksia, kuten lettuihin ja täysjyväriisileipään. Niitä harvemmin tulee käytettyä, mutta tämä paketti on loistava! Ohjetta olen hieman itse muuntanut kanamunattomaksi.
Ohje:
koko pussi jauhoseosta
(laktoositonta) maitorahkaa noin 50-100 g
rasvaa 50-75 g
vettä noin 1/2 dl

Leipurina olen hieman suurpiirteinen :D Sen verran aineksia on hyvä lisätä, että taikinasta tulee mukavan löysä. Noin 200 asteessa olen leipomukset aina paistanut.


Perinteinen rahkapiirakka on helppo toteuttaa suoraan paketin oman ohjeen mukaan. Olen paistanut pohjaa ensin 12 minuuttia ilman täytteitä. Haarukalla olen hieman tökkinyt reikiä pohjaan ennen uuniin laittamista, jotta kohoaisi uunissa tasaisesti. Ensimmäisen paisto-osuuden jälkeen olen lisännyt vatkatun kerman ja rahkan seoksen ja niiden päälle marjat. Tämän jälkeen olen paistanut piirakkaa vielä 24 minuuttia, mahdollisesti lopuksi uunin lämpötilaa pienentäen.

Kesän marja-aikana mieleni teki marjaisaa kakkua! Paiston uunissa pelkän pohjan. Koska siinä ei ollut mitään päällä, lyhyempi paistoaika riitti hyvin. Tarkastin välillä, miltä pohja näyttää, mutta 20 minuuttia taisi riittää oikein hyvin! Päälle laitoin kostutuksen jälkeen hilloa, vatkattua kermavaahtoa ja tuoreita marjoja. Nam!  Pohjaa ei tarvitse hirveästi kostuttaa, toisin kuin useita luontaisesti gluteenittomia kakkupohjia.


Myös suurempi täytekakku luonnistuu pohjista vallan mainiosti! Kakkuun paistoin kaksi kappaletta pohjia ja nekin voi vielä halutessaan halkaista, jotta kakusta saa oikein korkean.

Uusin keksintöni muokata taikinasta erilaisia herkkuja, on toffeemuffinssit! 


Tein taikinan täysin samoin kuin aikasemminkin, ainoastaan pilkoin taikinan sekaan Omar-karkkeja. Sen lisäksi puolitin yhden karkin jokaisen muffinsin päälle. 




Taikinasta tuli yhteensä kymmenen muffinssia. Omareja meni puoli pussillista. Edellisenä iltana oli mystisesti kadonnut toinen puoli pussillista karkkeja elokuvan aikana... ;)


 Muffinsseista tuli hyviä! Paistoin niitä uunissa noin 200 asteessa noin 20 minuuttia. Sitten vain tarjoiltavaksi! Myös poikaystävä tykkää leipoa tällä jauhoseoksella. Hän on tuunannut siitä oman versionsa:


Piirakka on tehty niin, että mustikoita on laitettu jo paistovaiheessa. Piirakkaa paistettiin noin puolisen tuntia (vartti ilman mustikoita ja reilu vartti mustikoiden kanssa). Seuraavaksi sekoitetaan esimerkiksi vaniljajogurttia, kuten tässä tapauksessa, sulatetaan siihen kolme liivatelehteä. Tämän jälkeen mustikat kaadetaan jogurtin sekaan ja laitetaan seos piirakan päälle. Piirakka saakin jähmettyä jääkaapissa mielellään muutaman tunnin, jonka jälkeen herkku on valmis syötäväksi! Tämä oli muutes juurikin se herkku, jotain sain syntymäpäivänäni nautiskella. ;)


lauantai 23. elokuuta 2014

Ensimmäinen karkkipäivä


Karkkipäivä.. syntymäpäivä.. karkinpäivä.. Karkin syntymäpäivä! Mikä voisikaan olla parempi hetki aloittaa oma blogi kuin syntymäpäivä? Oman blogin perustaminen on ollut mielessä jo kauan, mutta jostain syystä se ei ole aikaisemmin ottanut tulta alleen. Ehkä pitäisikin useammin kysyä itseltään, että miksi ei? 

Syntymäpäivinä sitä miettii joka vuosi, että mitä on tullut vuoden aikana tehtyä. Suurin osa hetkistä tallentuu vain verkkokalvoille, mutta tässä muutama kuva viime vuodelta. Jokaiseen kuvaan liittyy paljon muistoja ja ehkä hauskinta näissä kuvissa onkin se, mitä niissä ei näy: mitä tapahtuu kameran takana. :)


Viime vuodesta voisi tehdä Karkin soundtrackin. Siinä soisi lastenlauluja, Sibeliusta, Tulipunaruusut, Sommaren är kort, Disney-biisejä, What a wonderful world, P!nkiä, Petteri Punakuono ja muutama kuoro-, tinapilli- ja ukulelesovitus esimerkiksi Haloo Helsingin biiseistä.


Karkin makeistehdas teki muun muassa Baileys-suklaakonvehteja!


Pienet joulut.



Helsingin reissu kevättalvella piristi kummasti mieltä! Viikonloppumatka musiikkielämyksillä oli oikein mukava.

Sisustus meni uusiksi, kun graduhommat tuli olohuoneeseen.




"Mikään ei voita sitä tunnelmaa, jonka Suomen Tivolissa aina saa!"


 Nyt muistankin. Lämmin kesäilta. Jäätelöä. Mukavia ihmisiä. Musiikkia. Kiitos. Nam.


Maakuntamatkailua!


Juhannusmaisemia!


Qstock - yksi kesän kohokohdista jo neljännen kerran peräkkäin! Itse syntymäpäivä meni mukavasti hieman herkutellen, kaupungilla käyden ja töissäkin ollessa! Nyt katse kuitenkin jo suuntaa tulevaan vuoteen. Silloin tapahtuukin kaikenlaista jännää! Blogissani aion kirjoittaa jotain tulevista häistämme, matkusteluista, käsitöistä, gluteenittoman ruokavalion viidakossa kokkailuista ja kaikesta muustakin mukavasta! Nimensä mukaisesti blogissa tartutaan Karkin elämän hetkiin. :)


Carkki Diem!